poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Różyczki z warzyw


Ładne dekoracje z różnokolorowych warzyw .Można je robić za pomocą ostrego nożyka lub specjalnych narzędzi. Nie istotne jak zostaną zrobione są efektownym elementem dekoracji potraw.



Czas: 5-20 minut ( zależy jakim narzędziem będą robione )

Składniki :2 kawałki marchewki ( po 5 cm długości )
                   2 kawałki białej rzodkwi lub pietruszki ( długości 5  cm i grubości ok. 3  cm )
                   2 średnie korniszony

Warzywa obrać .Za pomocą przyrządu do robienia różyczek kręcić ozdobne spiralki i zwijać je w kształt kwiatka. Tak samo postępować robiąc różyczki za pomocą nożyka . Skrawać delikatnie cienkie paski z powierzchni warzywa tak by spiralka nie uległa przerwaniu. Następnie zwinąć kwiatek.

Narzędzia : ostry nożyk lub maszynka do robienia różyczek.

Brak komentarzy: