Pilaw
to nie jest . Risotto raczej też nie . Ale smaczny dodatek do II dań na pewno
to jest.
Czas
: 30 minut
10
dag ryżu parabolicznego ( 1 woreczek )
1
kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub warzywnego )
1/2 szklanki
łuskanych pestek dyni
3
łyżki masła
Ryż
zalać wodą ( 4 szklanki ) .Dołożyć kostkę bulionową i gotować 20 minut aż
woreczek spęcznieje .W czasie kiedy ryż się gotuje uprażyć na suchej patelni
pestki dyni ( trzeba mieszać by się nie przypaliły ) . Osolić lekko pestki .
Zdjąć z patelni .
Odcedzić ryż .Wylać z garnuszka wodę . Rozciąć
woreczek i przełożyć ryż do garnka w którym się gotował . Dołożyć masło i
połowę uprażonych pestek. Wymieszać i ogrzewać na bardzo małym gazie 2 minuty
mieszając .
Podawać
posypany resztą pestek dyni jako dodatek do II dań lub samodzielne danie .Dekorować
ziołami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz