poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ryż na bulionie z prażonymi pestkami dyni


Pilaw to nie jest . Risotto raczej też nie . Ale smaczny dodatek do II dań na pewno to jest.
Czas : 30 minut
10 dag ryżu parabolicznego ( 1 woreczek )
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub warzywnego )
1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
3 łyżki masła
Ryż zalać wodą ( 4 szklanki ) .Dołożyć kostkę bulionową i gotować 20 minut aż woreczek spęcznieje .W czasie kiedy ryż się gotuje uprażyć na suchej patelni pestki dyni ( trzeba mieszać by się nie przypaliły ) . Osolić lekko pestki . Zdjąć z patelni .
 Odcedzić ryż .Wylać z garnuszka wodę . Rozciąć woreczek i przełożyć ryż do garnka w którym się gotował . Dołożyć masło i połowę uprażonych pestek. Wymieszać i ogrzewać na bardzo małym gazie 2 minuty mieszając .
Podawać posypany resztą pestek dyni jako dodatek do II dań lub samodzielne danie .Dekorować ziołami .



Brak komentarzy: