W
sumie można by zrobić malutkie kotleciki doprawione na ostro z podduszone
warzywa - ale tak ładniej się prezentują
Czas
: 30 minut
Składniki
:
20
dag chudej wołowiny lub cielęciny
1
cebula
biała
część pora ( jak cienkie to 2 kawałki )- pociętej na 12 kawałków
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz
maggi
1
łyżka przyprawy do kebabów
olej
orzechowy
1
łyżeczka Sosu chili z limonką i kolendrą Tao-Tao
1
cebula
12
plasterków ogórka
12
kawałków ( kwadraciki ) czerwonej papryki
mąka
do obsypania
Zmielić
mięso ( ja to robię w Rozdrabniaczu - bo tak małej ilości nie opłaca się mielić
w maszynce do mięsa ).
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju .
Natkę pietruszki pokroić . Zmieszać mięso , cebulę , natkę pietruszki , sos chili z limonką i kolendrą , przyprawę do
kebabów , szczyptę soli , szczyptę pieprzu , 1/2 łyżeczki maggi w płynie , 1
łyżkę wody .Masę mięsną wyrobić bardzo dokładnie by ją napowietrzyć .
Uformować
12 malutkich kotlecików .Oprószyć je mąką . Smażyć na patelni na rumiano -
przewracając . Ponieważ ja smażyłam na patelni Dry Cooker to nie miałam prawie
tłuszczu- więc wrzuciłam warzywa do kotlecików , podlałam 1/3 szklanki wody -
przykryłam i dusiłam 5 minut .Jeśli smażymy na tradycyjnej patelni to zdjąć
kotleciki . Zmienić tłuszcz i wrzucić na moment por , ogórek i paprykę -
dołożyć kotleciki - podlać wodą - przykryć i dusić .
Zdjęłam
z patelni kotleciki i warzywa
i nabijałam na patyczki do szaszłyków na przemian
tak by zrobić 4 szaszłyczki
.Zawinąć szaszłyki w folię aluminiową i trzymać w
rozgrzanym piekarniku by nie ostygły ( lub podgrzać jeśli robiliśmy wcześniej )
Podałam
na ryżu z prażonymi pestkami dyni .
Smażyłam na orzechowym oleju by
wzmocnić smak kebabowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz