Czas : 30 minut
Składniki:
- 3 marchewki z zupy
- 1 pietruszka z zupy
- 1/8 selera z zupy
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka na twardo
- 2 duże korniszony
- ½ jabłka
- ½ puszki groszku konserwowego
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- Sól
- pieprz mielony
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki majonezu
Sposób przyrządzania:
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, korniszony, jajka, jabłko pokroić w drobną kostkę . Wymieszać wszystko razem dodając groszek , kukurydzę , oliwę i majonez . Doprawić solą , pieprzem i musztardą . Do sałatki można dodać pozostałości Np. kiełbasy , parówki , ryby wędzonej , utarty gotowany buraczek , gotowane lub pieczone mięso , śledzia. Zasada jest taka by wykorzystać to co jest w domu . Np. puszkę groszku dzielę na pół . Jedną część dodaję do sałatki , a drugą zamrażam i mam do zupy krem z zielonego groszku . Tak samo z kukurydzą . Jedna część pozostaje zamrożona Np. do sałatki z makaronu z zupek chińskich i pieczonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz