poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Sałatka jarzynowa oszczędna

Czas : 30 minut
Składniki:
  • 3 marchewki z zupy
  • 1 pietruszka z zupy
  • 1/8 selera z zupy
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 duże korniszony
  • ½ jabłka
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • Sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki majonezu
Sposób przyrządzania:

Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, korniszony, jajka, jabłko pokroić w drobną kostkę . Wymieszać wszystko razem dodając groszek , kukurydzę , oliwę i majonez . Doprawić solą , pieprzem i musztardą . Do sałatki można dodać pozostałości Np. kiełbasy , parówki , ryby wędzonej , utarty gotowany buraczek , gotowane lub pieczone mięso , śledzia. Zasada jest taka by wykorzystać to co jest w domu . Np. puszkę groszku dzielę na pół . Jedną część dodaję do sałatki , a drugą zamrażam i mam do zupy krem z zielonego groszku . Tak samo z kukurydzą . Jedna część pozostaje zamrożona Np. do sałatki z makaronu z zupek chińskich i pieczonego kurczaka.



Brak komentarzy: