środa, 17 sierpnia 2011

Sałatka - warto mieć kuskus


Bardzo lubię robić wszelkie sałatki używając to co mi zostaje z obiadu.




Czas : 15 minut

Składniki :

1 szklanka kuskusu
bulion pozostały z obiadu ( lub zrobiony z kostki - ok 1,5 szklanki - jak  bulionu jest za mało dolać wody )
1 puszka groszku
2 białka ( od żółtek użytych do potrawki )
2 ugotowane w zupie marchewki
1 mała pietruszka z zupy
kawałek selera z zupy
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
3 łyżki majonezu
Białka wlać do natłuszczonego woreczka śniadaniowego i gotować w wodzie aż się zetną .Wyjąć i pokroić w kosteczkę . Warzywa pokroić w kostkę . Groszek odsączyć .
Kuskus zalać wrzącym bulionem i zostawić aż go całkowicie wchłonie .
Wymieszać kuskus z warzywami, groszkiem, natką i majonezem . Doprawić do smaku . Zostawić przykryty w lodówce żeby smaki sie zmieszały.
Staram się zawsze mieć kuskus w zapasie - doskonale sie sprawdza w takich sałatkach , jako szybki dodatek do II dań , a nawet jako zagęszczacz zup.


Brak komentarzy: