Bardzo
lubię robić wszelkie sałatki używając to co mi zostaje z obiadu.
Składniki :
1 szklanka kuskusu
bulion
pozostały z obiadu ( lub zrobiony z kostki - ok 1,5 szklanki - jak bulionu jest za mało dolać wody )
1
puszka groszku
2
białka ( od żółtek użytych do potrawki )
2
ugotowane w zupie marchewki
1
mała pietruszka z zupy
kawałek
selera z zupy
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz
mielony
3
łyżki majonezu
Białka
wlać do natłuszczonego woreczka śniadaniowego i gotować w wodzie aż się zetną
.Wyjąć i pokroić w kosteczkę . Warzywa pokroić w kostkę . Groszek odsączyć .
Kuskus
zalać wrzącym bulionem i zostawić aż go całkowicie wchłonie .
Wymieszać
kuskus z warzywami, groszkiem, natką i majonezem . Doprawić do smaku . Zostawić
przykryty w lodówce żeby smaki sie zmieszały.
Staram
się zawsze mieć kuskus w zapasie - doskonale sie sprawdza w takich sałatkach ,
jako szybki dodatek do II dań , a nawet jako zagęszczacz zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz