piątek, 12 sierpnia 2011

Salaterka z cukinii


Doskonały pomysł na ozdobne podanie korniszonów, pomidorków koktajlowych, grzybków marynowanych, czarnych oliwek itp.



Czas : 20 minut

Składniki :
1 duża cukinia
kawałek marchewki ( białej rzodkwi lub korniszon )
liście selera lub zielonej pietruszki
½ szklanki octu
1 litr wody

Cukinię umyć i przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć miękki środek. Brzegi ponacinać małym nożykiem tak by tworzyły się ząbki .Ocet wymieszać z wodą. Cukinie zanurzyć w zakwaszonej wodzie i zostawić na 10 minut ( nie będą żółkły jak dłużej postoją ) .Wyjąć z wody , osuszyć , układać korniszony ( lub to co tam ma być ).Dekorować różyczką z marchewki ( białej rzodkwi do grzybków- czarnych oliwek  , lub korniszona do pomidorków ) i liśćmi selera. Paterę na której mają leżeć przykryć białymi , papierowymi , ażurowymi serwetkami i ułożyć na nich napełnione cukinie.

Brak komentarzy: