O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Siateczki naleśnikowe z owocami


Jak nam sie zrobi za dużo ciasta na naleśniki na. z mięsem na obiad to proponuję usmażyć po 1 takiej  ,,siateczce ,,na osobę i podać z owocami na deser ( można dodać bitej śmietany i cukru )


Czas : 30 minut
Składniki :

Ciasto :

1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
3 jajka
1/3 kostki masła
szczypta soli

Dodatki opcjonalne :

bita  śmietana , kwaśna śmietana lub bez do wyboru
cukier
cukier waniliowy
owoce  ( truskawki , maliny , nektarynka lub brzoskwinia , winogrona lub inne )

Ciasto jak na normalne naleśniki maślane  . Rozpuścić w rondelku  masło i ostudzić ( odrobinę zostawić do smarowania patelni ) . Połączyć miksując mąkę z resztą składników .Ciasto odstawić na 15 minut .Ciasto powinno być jak  gęsta śmietana .

Patelnię posmarować masłem roztopionym ( najlepiej pędzelkiem ) .Rozgrzać patelnię  . Zmniejszyć gaz pod patelnią i małą łyżeczką ( lub jeszcze lepiej pojemniczkiem do napojów z dziobkiem ) nalewamy na patelnię ciasto robiąc paseczki. Ja zaczynam od zrobienia okręgu przy brzegu , a potem 4 paski w jedną stronę i 4 w drugą . 

Zwiększyć gaz i usmażyć,, siateczkę ,,Delikatnie przewrócić na drugą stronę . Zsunąć z patelni. Usmażyć tyle sztuk ile nam potrzeba .

Podawać wyginając ozdobnie , przekładając owocami , bitą śmietaną , czekoladą , polewą . Jak się nabierze wprawy to wychodzi autentyczna siatka - u mnie jest to jeszcze bardzo toporne .


Smażyłam naleśniki na Patelni do naleśników Delimano - cudo . Nawet taka krateczka nie rozrywa się i daje się przekładać na drugą stronę bez problemu.

Próbowałam określić ile takich siateczek wyjdzie z tej porcji . Tak na oko powinno być z 14 - ale nie jestem pewna . Usmażyłam najpierw 2 siateczki do deseru , a resztę ciasta zużyłam do smażąc 6 naleśników na krokiety . A że z tej porcji wychodzi normalnie 7 naleśników na patelni o średnicy 25 cm to by było znaczyło , że 1 naleśnik + 2 siateczki .

Brak komentarzy: