środa, 24 sierpnia 2011

Sierpniowe Bento Buni


Szybciutka przekąska .Wykorzystałam ryż jaki pozostał mi z obiadu ( z wczoraj ) . Rarytasem są sezonowe ogrodowe winogrona ( lekko cierpkie ale niezwykle aromatyczne ).
Czas : 10 minut
Składniki :
1/2 szklanki ugotowanego na bulionie zimnego ryżu
kilka pomidorków koktajlowych
1 /2 plasterka schabu pieczonego w ziołach (szynka lub inne pieczone mięso też mogą być )
odrobina czarnego sezamu lub czarnuszki
trochę pokrojonego szczypiorku
gałązka działkowych drobnych winogron
wafelek Vafini
4 mini wafelki ryżowe
kawałeczek czerwonej ostrej papryczki ( chili )
listek sałaty
2 papierowe foremki do mufinek

Zaczynamy od pokrojenia drobno szczypiorku. Ryż dzielimy na pół .Z jednej części formujemy kulkę , obtaczamy w szczypiorku a na wierzchu w środek wciskamy ,, denko ,, ścięte z pomidorka koktajlowego ( dobrze jest usunąć z jego  środka pesteczki by nie puściły soku ) .

Układamy w jednej foremce . 
Z pozostałego ryżu formujemy kulkę w środku której zawijamy : kawałek zrolowanego listka sałaty, paseczek papryki, kilka paseczków schabu.

Posypać sezamem lub czarnuszką i umieścić w drugiej papierowej foremce .
 Poukładać   dekoracyjnie wszystkie składniki ( obie kulki ryżu - takie prawie Onigiri , winogrona , pomidorki w wafelku Vifini , wafelki ryżowe )  w pojemniku do Bento .

2 komentarze:

vena7 pisze...

apetyczne...

Monika - Twoja Asystentka pisze...

super to bento, a takie winogrona uwielbiam, mają takie małe kuleczki ale są bardzo intensywne w smaku.

No i dobry pomysł z tymi papierowymi foremkami na muffinki, zupełnie nie wiem czemu ja się uparłam na silikonowe, w końcu takie też mogą być!!!

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com