Podpatrzone u Luny19 ( jeszcze na Garnku - dopiero potem założyła bloog Gotowanie jest łatwe ) .Mniej więcej poznałam główne składniki – przepisu nie .Dopasowywałam ,, na oko „ .Pewnie smakowo jest zupełnie inny .
Czas : 20 minut
Składniki :
2 płaty śledzia w oleju
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
½-1 łyżeczki przyprawy Gyros
szczypta mielonego zielonego pieprzu
syrop klonowy do smaku ( lub odrobina miodu lub cukru )
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę Fety
2 łyżki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Śledzia wyjąć z oleju i pokroić w paseczki ( tak po cm ). W garnuszku zagotować olej, wodę , przecier pomidorowy. Wrzucić por, paprykę i mieszając ogrzewać kilka minut na małym gazie. Doprawić do smaku przyprawą Gros, syropem klonowym , zielonym pieprzem .Ostudzić zalewę . Do zimnej domieszać natkę pietruszki i ser Feta . Wyłożyć na półmiseczek i obłożyć kawałkami śledzia.
Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by smaki się wymieszały .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz