Pierwsze próby pieczenia w
Garnku rzymskim. Na inauguracje wybrałam duszone żeberka , które w normalnym
garnku trzeba co trochę obracać .
Czas : 15 minut moczenie garnka
+ 1 godzina 15 minut pieczenie
Składniki :
75 dag żeberek ( paski )
4 cebule
10 dag suszonych śliwek
kalifornijskich ( bez pestek )
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
½ łyżeczki mielonej słodkiej
papryki
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
½ szklanki wody
Garnek ( razem z pokrywką )
zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody
.Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na
rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na
połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na
patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać
do garnka. Dodać resztę cebuli i śliwek.
Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.
Wstawić garnek do zimnego
piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom
zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni
i piec 1godzinę 15 minut .Spróbować sos
– jeśli trzeba doprawić do smaku .
Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu
garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w
ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz