wtorek, 16 sierpnia 2011

Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego


Pierwsze próby pieczenia w Garnku rzymskim. Na inauguracje wybrałam duszone żeberka , które w normalnym garnku trzeba co trochę obracać .



Czas : 15 minut moczenie garnka + 1 godzina 15 minut  pieczenie

Składniki :

75 dag żeberek ( paski )
4 cebule
10 dag suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek )
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
½ szklanki wody

Garnek ( razem z pokrywką ) zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody .Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać do garnka. Dodać  resztę cebuli i śliwek. Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut  .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .
Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć. 

Brak komentarzy: