Wersja kremowa Zupy z głąba i
liści kalafiora. Ja gotuję podwójną ilość zupy i na drugi dzień miksuję na krem
.
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 szklanki pokrojonego w kostkę
głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 pierś z kurczaka
1 marchewka pokrojona ozdobnie
1 litr wody
1 Bulionetka drobiowa Knorra (
lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Części kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka ,
marchew- zalać bulionem i gotować 45
minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso
podzielić na kawałki i włożyć do garnka
Zmiksować zupę w malakserze -
doprawić do smaku .
Z chleba tostowego zrobić
grzanki na oleju z masłem .Podawać zupę w filiżankach posypaną
grzaneczkami i koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz