wtorek, 16 sierpnia 2011

Krem kalafiorowy z głąba i liści kalafiora


Wersja kremowa Zupy z głąba i liści kalafiora. Ja gotuję podwójną ilość zupy i na drugi dzień miksuję na krem .



Czas : 1 godzina

Składniki :
3 szklanki pokrojonego w kostkę głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 pierś z kurczaka
1 marchewka pokrojona ozdobnie
1 litr wody
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1/2 pęczka  usiekanego koperku
sól
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

Części  kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka , marchew- zalać bulionem  i gotować 45 minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku  , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso podzielić na kawałki i włożyć do garnka
Zmiksować zupę w malakserze - doprawić do smaku .
Z chleba tostowego zrobić grzanki na  oleju z masłem  .Podawać zupę w filiżankach posypaną grzaneczkami i koperkiem .

Brak komentarzy: