Bardzo
lubię dodatki typu Pesto, Gremolata czy inne .Wykombinowałam coś pośredniego .
Czas
: 10 minut
Składniki
:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
łyżeczka sosu Sambal Oelek
1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę
1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól
pieprz mielony
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze
łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli
.Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć
cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę , olej
.Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .
Podawać w miseczce do polewania potrawy , dodawać na
patelnię i wymieszać z okrasą do polania ( np skwareczki do kraszenia ) , do
zup , do sałatek , surówek i gdzie tam pasuje ) .
Żeby mieć zawsze pod ręką robię podwójną lub potrójną
porcję a nie wykorzystaną resztę mrożę wlewając w malutkie pojemniczki .Potem
wystarczy tylko odpowiednio wcześniej wyjąć i poczekać aż się rozmrozi lub
wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do garnka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz