niedziela, 7 sierpnia 2011

Co runy przewidują dziś na deser ?


Chyba zacznę wróżyć sobie co zrobić na deser , podwieczorek czy II śniadanie - bo już mi pomysłów przy wnukach brakuje .


Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 litra mleka
1 łyżka masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
4 nektarynki
kilka kropli aromatu waniliowego
1/6 szklanki wody

Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn .Gotować aż zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.
Podawać na ciepło lub ostudzony.


Brak komentarzy: