Chyba
zacznę wróżyć sobie co zrobić na deser , podwieczorek czy II śniadanie - bo już
mi pomysłów przy wnukach brakuje .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1/2
litra mleka
1
łyżka masła
4
łyżki mąki ziemniaczanej
6
łyżek cukru
1
szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
4
nektarynki
kilka
kropli aromatu waniliowego
1/6
szklanki wody
Wsypać
jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną
się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn .Gotować aż
zgęstnieje.
W
drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i
aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej
i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki
wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4
pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go
nektarynkami.
Podawać
na ciepło lub ostudzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz