Fantastyczne w lecie z chłodnikiem , zsiadłym mlekiem , lub
na pyszną prostą kolację gdy zostaną z obiadu .
Czas : 15 minut
Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków
2
łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
1
łyżeczka pieprzu mielonego
1
łyżeczka mielonej papryki
4
łyżki mąki
Oliwa lub smalec do smażenia
3
łyżki usiekanego zielonego koperku
Ziemniaki pokroić w plastry . Mąkę zmieszać z solą ,
pieprzem , papryką , kminkiem . Ziemniaki obtoczyć w mące z przyprawami . Na
patelni rozgrzać tłuszcz . Wkładać ziemniaki . Smażyć partiami na rumiano,
mieszając delikatnie bu się nie rozpadły . Podawać okraszone skwarkami z boczku
posypane koperkiem .
Młode ( małe ) ziemniaczki można smażyć w całości . Do tego
chłodnik lub zsiadłe mleko . Albo jeśli nie jest to lato jajko sadzone czy
podsmażona kiełbaska .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz