czwartek, 11 sierpnia 2011

Ziemniaki ze ,, szkiełka " z gzikiem


Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone - a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.



Czas : 1 godzina

Składniki :

10 małych młodych ziemniaczków
biała część pora pokrojona w pół plasterki
cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) - tyle co pęczek ma
3 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków " ( użyłam firmy Cykoria )
4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
15 dag białego sera ( dobry smakowo - nie za chudy i nie kwaśny )
200 mll kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
sól

Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyć do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypać pokrojoną w paseczki wędzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę .
Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną - posolonym , posypanym szczypiorem ) .
Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach " - musze powiedzieć , ze w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .

Brak komentarzy: