Kiedy kupujemy kalafiora z
reguły liście i głąb odrzucamy , a to błąd . można z tych części zrobić
doskonałą zupę i jarzynkę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 szklanki pokrojonego w kostkę
głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 pierś z kurczaka
1 marchewka pokrojona ozdobnie
1 litr wody
1 Bulionetka drobiowa Knorra (
lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
Części kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka ,
marchew- zalać bulionem i gotować 45
minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso
podzielić na kawałki i włożyć do garnka .Posypać koprem . Doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz