wtorek, 2 sierpnia 2011

Zupa z głąba i liści kalafiora


Kiedy kupujemy kalafiora z reguły liście i głąb odrzucamy , a to błąd . można z tych części zrobić doskonałą zupę i jarzynkę .




Czas : 1 godzina

Składniki :
3 szklanki pokrojonego w kostkę głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 pierś z kurczaka
1 marchewka pokrojona ozdobnie
1 litr wody
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1/2 pęczka  usiekanego koperku
sól

Części  kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka , marchew- zalać bulionem  i gotować 45 minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku  , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso podzielić na kawałki i włożyć do garnka .Posypać koprem . Doprawić.


Brak komentarzy: