Trochę inny barszcz- taki z cyklu zup ,, do syta „ – o lekko
grzybowym smaczku .
Czas : 45 minut
Składniki ;
15 dag mielonego mięsa
drobiowego
3 ziemniaki
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
8 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju ( słonecznikowego
)
1 torebka Barszczu białego (
użyłam takiego na wędzonce Knorra )
½ szklanki słodkiej śmietanki
18 % lub lepiej 30 %
1 łyżka majeranku
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
2 jajka na twardo
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube
oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody , osolić
szczyptą soli i gotować 10 minut. Mięso doprawić majerankiem , szczyptą soli i
pieprzu .Uformować 20 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni olej i usmażyć na złoto pokrojoną drobno
cebulkę .Połowę włożyć do zupy , a połowę odłożyć do dekoracji. Na tą samą
patelnię wrzucić masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na
rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy . Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej
wody w wlać do zupy. Dodać ząbek czosnku . Gotować na małym gazie 10 minut
.Wlać śmietankę . Podawać posypany natkę pietruszki , udekorowany podsmażoną
cebulką i plasterkami smażonych pieczarek .Do każdej porcji wkładać kawałek jajka na twardo .
Można podawać w wydrążonych i
wypieczonych w piekarniku małych chlebkach razowych ( okrągłych ) .Trzeba wtedy
ściąć górną część chlebków ( to zetniemy włożyć do woreczka foliowego by nie
wyschło ). Usunąć miąższ chlebowy – ostrożnie by nie uszkodzić dna i ścianek.
Włożyć chlebek do piekarnika i wysuszyć
tak by ścianki zrobiły się twarde .W takie wysuszone chlebki wlewać zupę
.Wierzchy podawać obok tak by jeść zupę przegryzając chlebem .
Z tych ilości wychodzą 3 małe
porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz