piątek, 16 września 2011

Śledź po cygańsku Lali



Akurat przepis na ,,śledzika „ . Smaczny, pikantny, szybko się robi .
Czas : 15 minut

Składniki :4 duże płaty śledzia Matias ( z beczki lub oliwy )
                   ½ słoika ogórków konserwowych
                  2 cebule
                  1 pęczek natki pietruszki
                  1 szklanka ketchupu pikantnego
                  ¼ szklanki oliwy
                  2 łyżeczki musztardy
                  3 roztarte ząbki czosnku
                  pieprz mielony do smaku
                  cukier do smaku

Śledzie pokroić w słupki ( jeśli są solone z beczki to uprzednio wymoczyć by nie były za słone ). Ogórki konserwowe pociąć w cienkie paseczki, a cebule w cienkie piórka ( lekko ją zgnieść by zmiękła ). Natkę pietruszki drobno usiekać . Wymieszać wszystkie składniki razem . Zrobić sos z ketchupu, oliwy , musztardy i czosnku . Polać śledzie . Zamieszać . Doprawić pieprzem i cukrem  do smaku . Zostawić by się ,, przegryzły „ .

1 komentarz:

annaz pisze...

uwielbiam wszelkie śledziki i te chętnie wypróbuję :)