niedziela, 4 września 2011

Breakfast – angielskie śniadanie


Tradycyjne śniadanie angielskie . Bardzo smaczne, obfite, kaloryczne .Podaję składniki na małą porcję ( wg Anglików ).
Czas : 15 minut

Składniki :2 kiełbaski Pork Sausages ( u nas można użyć cienkie białe parzone )
                  1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym ( małe ziarna )
                  1 jajko
                  1 kromka chleba tostowego
                  ½ pomidora
                  4 pieczarki
                  2 plastry bekonu
                  masło
                  1 łyżka oliwy
                  szczypta soli
                  pieprz mielony

Na oliwie podsmażyć na rumiano  kiełbaski . Wstawić do piekarnika ( wygrzanego ) by nie ostygły. Na tłuszczu ze smażenia zarumienić bekon . Dodać go do kiełbasek . Usmażyć pieczarki i przełożyć do kiełbasek . Połówkę pomidora podsmażyć , dołożyć do reszty składników i trzymać w cieple . Fasolkę podgrzać i lekko odparować sos. Zrobić Tosta. Usmażyć jajko sadzone . Tosta posmarować masłem . Przekroić na dwa trójkąty . Na jednej połówce położyć jajko sadzone, na drugiej fasolkę z sosem . Dołożyć kiełbaski , bekon, pomidora i pieczarki . Lekko posolić i popieprzyć pomidora , pieczarki i jajko . Podawać natychmiast gorące .
Normalnie porcja jest dwa lub nawet trzy razy większa .
Niestety tych kiełbasek nie ma u nas w sprzedaży. Tak na wyczucie najbardziej smakowo pasowały by wg mnie zastępczo białe , cienkie kiełbaski wieprzowe, parzone . Ale to niestety chyba nie do końca będzie to samo .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

bleeeeeeeeeeee ochydne sa te ich sniadania,na sam widok juz mi niedobrze,fasola(oczywiscie gotowiec)w jakiejs wodzie wymieszanej z koncentratem-w ogóle bez smaku,ten smierdzacy bekon,smierdzaca kiełbasa-bo mieso maja ochyydne....jak mozna cos takiego jesc na sniadanie fuuuu

Unknown pisze...

A Ty przepraszam sam robiłeś sobie takie śniadanie w angielskim domu czy jadłeś gdzieś w barze ?
Bo to tak jak porównać bigos domowy z takim z dworcowej knajpy.
Zapewniam Cię, ze brytyjskie śniadania są pyszne. Chrupiące plastry bekonu ( odsączone z tłuszczu ), fasolka drobnoziarnista w sosie pomiodorowym ( co prawda kupna ale akurat kupują jeden rodzaj i tej firmy jest bez zastrzeżeń), grillowana pieczarka i pomidor .Chrupiacy tost i sadzone jajko. Te ,, niejadalne jak piszesz kiełbaski " czyli sausages są o różnych smakach ( np z serem czy jabłkowe ) - smażone lub upieczone po podlaniu cydrem smakuja jak nasze cienkie białe pieczone na święta. No i zawsze można dobrać Black pudding czyli po prostu taka naszą kaszankę. A na to wszystko fantastycznie usmażone jajka sadzone.

Wydaje mi sie , ze masz po prostu pecha i nupujesz produkty w siweciówkach albo zamawiasz gotowe śniadania w słabych pabach .

Prawdziwe angielskie śniadanie jest super.

Wydaje mi sie