Jak
już raz zaczęłam to teraz eksperymentuję na wszelkie sposoby .
Czas
:1,5 godziny
Składniki
:
35
dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
75
dag pokrojonej cienko białej kapusty
2
cebule drobno posiekane
1
mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
2
jajka
10
dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
sól
pieprz
majeranek
mąka
1 przecier
pomidorowy ( 8-10 g )
1/2
pęczka natki pietruszki
1
pęczkek kopru
1
kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
cukier
papryka
mielona
olej
2
łyżki masła
Kapustę
zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając
mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę
włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na
małym gazie dalej.
Cebulę
drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić
mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić
masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików ,
oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do
kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem
.
Ułożyć
na kapuście kotlety . Dusić na małym
gazie 20 minut .
Podałam
z ziemniakami z wody .
Smakują
jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są
smakiem do oryginalnych gołąbków .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz