piątek, 9 września 2011

Buni eksperyment z leniwymi ,, gołąbkami,,


Jak już raz zaczęłam to teraz eksperymentuję na wszelkie sposoby .



Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
75 dag  pokrojonej  cienko  białej kapusty
2 cebule drobno posiekane
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
2 jajka
10 dag  ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
sól
pieprz
majeranek
mąka
1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pęczkek kopru
1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
cukier
papryka mielona
olej
2 łyżki masła

Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać  połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście  kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .

Brak komentarzy: