Uwielbiam
wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu
. Modyfikuje je na wszelkie sposoby .
Czas
:30 minut
Składniki
:
25
dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą
wołowinę )
1
jajko
2
łyżki oleju
2
łyżki bułki tartej
2
łyżki wody
1/3
kostki smalcu
maggi
sól
pieprz
mielony
3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
mąka
Wyrobić
dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą ,
pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę ( 1/2 szklanki ) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w
mięsie równomiernie .Uformować 4 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć .
Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając
je kilka razy .
Podawać
z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję
z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym ) i posypane resztą
kukurydzy konserwowej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz