środa, 14 września 2011

Buniowe burgery z kukurydzą


Uwielbiam wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .


Czas :30 minut

Składniki :

25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
1/3 kostki smalcu
maggi
sól
pieprz mielony
3/4  szklanki kukurydzy konserwowej
mąka

Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę ( 1/2 szklanki )  . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie .Uformować 4 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane  z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .



Brak komentarzy: