Smaki
jesieni zamknięte w miseczce zupki.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
4
papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
4
pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
2
cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
1
szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
2
duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
4
szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny - może być z kostki )
pieprz
mielony do smaku
3
łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
4
łyżki pokrojonej natki pietruszki
przecier
pomidorowy do smaku
odrobina
miodu ( lub cukru do smaku )
ok
1,5 - 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może być inna lub
nawet zwykła )
Rozgrzać
w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę.
Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok
15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać
bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35
minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać
posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz