sobota, 10 września 2011

Cebulaki Babcigramolki


Bardzo smaczne pieczywo . Przepis wywodzi się chyba  z kuchni żydowskiej.
Czas :1,5 godziny

Składniki :1 szklanka mąki
                  1 jajko
                  szczypta soli
                 1 łyżeczka cukru
                 1/3 szklanki mleka
                 2 dag drożdży
                 1 łyżka stopionego masła
                 1 łyżka oleju
                 2 średnie  cebule
                 ¼ szklanki wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem , 1 łyżeczka mąki i paroma łyżkami mleka . Zostawić by wyrosły ( 15-20 minut ).Mąkę przesiać , dodać zaczyn drożdżowy, stopione ( letnie ) masło, letnie mleko , jajko ( ½ żółtka ująć i zostawić do posmarowania ciasta ), szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 6-8 porcji . Uformować kulki, spłaszczyć je ( na placki wielkości talerzyka- brzegi mają być grubsze , a w środku ma być lekkie wgłębienie  ) i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ( ok. 40 minut ).W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w piórka cebulę , podlać wodą i dusić aż woda odparuje . Posmarować placki żółtkiem rozmieszanym z łyżka wody. Cebule podzielić na poszczególne placuszki i rozsmarować je po nich ( na środkach ).Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni . Wstawić blachę i piec aż placki się zarumienią  – ok. 30 minut.      

2 komentarze:

Gosia pisze...

bardzo ciekawa propozycja i apetycznie na fotce wygladaja :)

monami pisze...

cebularze to smak mojego dzieciństwa :)