czwartek, 8 września 2011

,,Ciepło-zimno ":


Sałatka łącząca ciepłe i zimne składniki. Doskonała do wykorzystania pozostałości  po grillu lub pieczonym kurczaku .


Czas : 40 minut

Składniki :

1 szklanka obranego ze skórek , chrząstek i kości pieczonego mięsa z kurczaka ( z grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie )
8 średnich ziemniaczków młodych
1 ogórek kiszony ( małosolny lub świeży ) pokrojony w pół plasterki
1 twardy pomidor pokrojony w grubsze pół plasterki
1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
1/4 szklanki pokrojonego koperku
1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki
1 mini kostka czosnkowa Knorra lub 2 roztarte z solą ząbki czosnku
przyprawa Gyros
pieprz mielony
1/3 szklanki oleju
4 łyżeczki dipu serowego ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2 łyzeczkami majonezu )
kawałeczek drobno pokrojonej czerwonej papryki
przyprawy ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe Knorra )
1 bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroic w grube plastry.
W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące .
Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .
Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .
Podawać posypane pokrojoną papryką.

Doskonale daja sie do tej sałatki wykorzystać pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku. Wystarczy jak coś zostanie obrać , rozdrobnić. Pomidory i ogórek też można użyć z tych pokrojonych wcześniej trzeba tylko odsączyc sok .Jesli chodzi o dip serowy to też można eksperymentować z innymi sosami majonezowymi ( np Tysiąca wysp, hawajski itp ) .Wystarczy dogotować ziemniaki i już mamy obiad zupełnie inny w smaku niż to co było poprzedniego dnia.
A - na zimno jest też dobra .


Brak komentarzy: