Sałatka
łącząca ciepłe i zimne składniki. Doskonała do wykorzystania pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku .
Czas
: 40 minut
Składniki
:
1
szklanka obranego ze skórek , chrząstek i kości pieczonego mięsa z kurczaka ( z
grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie )
8
średnich ziemniaczków młodych
1
ogórek kiszony ( małosolny lub świeży ) pokrojony w pół plasterki
1
twardy pomidor pokrojony w grubsze pół plasterki
1/3
szklanki pokrojonego szczypioru
1/4
szklanki pokrojonego koperku
1/4
szklanki pokrojonej natki pietruszki
1
mini kostka czosnkowa Knorra lub 2 roztarte z solą ząbki czosnku
przyprawa
Gyros
pieprz
mielony
1/3
szklanki oleju
4
łyżeczki dipu serowego ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2
łyzeczkami majonezu )
kawałeczek
drobno pokrojonej czerwonej papryki
przyprawy
ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe Knorra )
1
bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )
Ziemniaki
obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroic w grube plastry.
W
tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro
przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było
gorące .
Dip
serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .
Ziemniaki,
kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem
.Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .
Podawać
posypane pokrojoną papryką.
Doskonale
daja sie do tej sałatki wykorzystać pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku.
Wystarczy jak coś zostanie obrać , rozdrobnić. Pomidory i ogórek też można użyć
z tych pokrojonych wcześniej trzeba tylko odsączyc sok .Jesli chodzi o dip
serowy to też można eksperymentować z innymi sosami majonezowymi ( np Tysiąca
wysp, hawajski itp ) .Wystarczy dogotować ziemniaki i już mamy obiad zupełnie
inny w smaku niż to co było poprzedniego dnia.
A -
na zimno jest też dobra .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz