Makaron i sos z tego co się nazbierało w lodówce
Czas ; 30 minut
Składniki ;
½ paczki małego makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina - albo do zmielenia albo zmielonego )
10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
20 dag wypestkowanej dyni
4 łyżki oleju
pieprz mielony
papryka mielona
szczypta cukru
sól
5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
1 kostka do ziemniaków i makaronów
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
Mięso zmielić.
Podsmażyć na rumiano na oleju , mieszając w trakcie i rozdrabniając widelcem tak by się rozpadło .
Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę .
Dorzucić do smażącego sie mięsa i obsmażać przez 5 minut.
Usiekać zioła.
Dosypać czosnku , przyprawy suszone pomidory , połowę bazylii i natki pietruszki do sosu .
Dolać bulion .
Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę - gdyby odparowywał szybciej uzupełnić ) .
W czasie kiedy dusi się sos - pokroić wędzonkę
i wytopić na skwarki . Odstawić .
Usiekać szczypior i odstawić .
W połowie duszenia sosu nastawić wodę na makaron z kostką bulionową . Wrzucić na wrzątek makaron i ugotować go al dente .
Odcedzić .Przełożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował ( najlepiej z grubym dnem trzymającym ciepło ) .
Do sosu dołożyć połowę utartego sera , koncentrat . Wymieszać . Doprawić do smaku .
Sos przelać do garnka z makaronem i wymieszać.
Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół .
1 komentarz:
smakowite-uwielbiam ten makaron..
Prześlij komentarz