Kuchnia
japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej
wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .
Czas
: 20 minut
Składniki
:
1/2
szklanki gęstego gulaszu
1/2
szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
2
łyżki pokrojonej natki pietruszki
3
jajka
2
łyżki słodkiej śmietanki
sól
2
łyżki oleju
Wymieszać
ryż z gulaszem i pietruszką . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na
patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie . Kiedy już zetnie sie
całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Przykryć
patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz . Przykryć omlet kawałkiem
czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać
mu owalny kształt .
Udekorować
.Jeść łyżką .
Można
robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak
duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz