sobota, 3 września 2011

Flan z masą jajeczno-szczypiorkową


Jeszcze jedna wersja Flanu . Bardzo smaczna .

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :
40 dag mąki
20 dag masła
odrobina wody
2 łyżki oliwy
½ litra słodkiej śmietanki
4 jajka
25 dag sera żółtego sera tartego ( Chedar )
sól
pieprz mielony biały
pęczek dymki

Ciasto :
 Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .

Masa do zalewania :
Śmietankę  roztrzepać z jajkami , serem, drobno posiekaną dymką  i przyprawami .

Flan :

Foremki (  2 szt. ) do zapiekania wylepić  ciastem  tak aby zachodziło na brzegi( obciąć równo z brzegami foremek .Zalać masa śmietanowo – jajeczno – serowo-szczypiorkową . Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .

Brak komentarzy: