Cytuję za Wikipedią : Galangal
,,...Kłącze galangalu większego
Kłącze galangalu mniejszego
Galangal - przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry. Surowcem jest kłącze dwóch gatunków z rodzaju Alpinia, spokrewnionej z imbirem. Istnieją dwie odmiany, różniące się rozmiarami kłączy, barwą i smakiem: galangal większy Kaempferia galanga (ang. greater galangal) oraz galangal mniejszy Alpinia officinarum (ang. lesser galangal).
Zastosowanie w medycynie :
Podobnie jak imbir, bywa podawany przy chorobie lokomocyjnej, pomaga w zaburzeniach żołądkowych.
Najnowsze doniesienia brytyjskich naukowców z londyńskiego King's College wskazują, że galangal ma właściwości, które mogą być skuteczne w terapii nowotworowej. [potrzebne źródło] Ma również pewne właściwości psychoaktywne, sklasyfikowane jako stymulujące i rozjaśniające umysł, choć niektórzy wskazywali bardziej uczucie relaksu. W większej ilości zauważano zmiany postrzegania....."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz