czwartek, 15 września 2011

Jabłkowy pudding z corn flakes


Taki szybciutki - prosty deser

Czas : 45 minut

Składniki :

2 filiżanki płatków kukurydzianych corn flakes
2 jabłka utarte na tarce jarzynowej
5 łyżek cukru
1 jajko
2 żółtka
1 filiżanka słodkiej śmietanki 18 %
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki
aromat waniliowy do smaku
Amaretto so smaku
cynamon do smaku
cukier karmelowo-waniliowy ( w młynku ) do posypania

Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku . Wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Śmietankę zmiksować z 3 łyżkami cukru, żółtkami ( 3 szt ), aromatem waniliowym i Amaretto .Białko ubić na pianę .
Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do zapiekania wsypać 1 filiżankę płatków corn flakes . Na nie wyłożyć jabłko .Polać połową śmietany. Na to pozostałe płatki i resztę śmietanki. Lekko docisnąć płatki z wierzchu tak by były zmoczone śmietanką . Na wierzch wyłożyć pianę z białka i posypać ja cukrem karmelowo-waniliowym .
Wstawić do piekarnika . Nastawić go na 180 * C i zapiekać aż beza się zarumieni ( ok  30 minut )

Podawać na ciepło lub przestudzone - jak kto lubi.

Można podać z lodami, bitą śmietaną - czym kto lubi- moim zdaniem sama z siebie zapiekanka jest smaczna i nic jej nie potrzeba .

Brak komentarzy: