czwartek, 15 września 2011

Kruche tartaletki z kremem i owocami



Szybki deser z gotowych półproduktów.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 gotowe schłodzone ciasto kruche ( używam Henglein )
masło
1 gotowy krem Tiramisu ( użyłam Dr. Oetkera )
250 mll zimnego mleka
kilka malin, jagód, lub innych owoców
Foremki do tartaletek  lub zamiennie do małych babeczek ( użyłam 8 foremek o średnicy 10 cm ) posmarować masłem . Ciasto pokroić na 8 części . Włożyć foremki ciastem  dociskając brzegi. Przejechać po wierzchach foremek wałkiem do ciasta mocno go dociskając - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru ciasta ( gdyby było go dużo można nim wypełnić dodatkowe foremki ) .Położyć na ciasto krążki z papieru do pieczenia i  wysypać na nie groch , fasolę lub ryż by obciążyć ciasto tak by nie ,, spuchło " .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić foremki z ciastem i piec ok 15 minut. Usunąć papier z grochem i dopiec  aż ciasto upiecze się na rumiano  ( jeszcze jakieś 10 minut ).
 Ostrożnie wyjąć ciasto z foremek - ostudzić .
Do wysokiego pojemnika wlać zimne mleko , wsypać krem i miksować aż zrobi się gęsty.
Wypełnić ostudzone  ciasto. Udekorować owocami.

Brak komentarzy: