Zwane inaczej Jajkami
poszetowymi .Polane delikatnym sosem jajecznym
Czas : 5 minut
Składniki :
dwa woreczki foliowe
2 łyżeczki oleju
2 jajka
1 żółtko
sól
2 łyżeczki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/4 szklanki wody
Wlać do woreczków po łyżeczce oleju i natłuścić je
od środka .Wbić jajka . Zawiązać woreczki nitką
i wrzucić do wrzątku .Gotować 3,5 minuty obracając woreczki.
W tym czasie w rondelku rozgrzać masło , wsypać mąkę
, zamieszać - wlać po woli zmieszane ze śmietanką żółtko i wodę . Energicznie
mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Lekko osolić ( trzeba uważać przy
robieniu bo jeśli się nie dość energicznie miesza to zrobi się jajecznica nie
sos ) .
Podaję z ziemniakami z wody i szparagami ( w sezonie
świeże gotowane po za sezonem ze słoiczków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz