czwartek, 15 września 2011

Jarzynka z sałaty lodowej


Jest delikatniejsza w smaku od kapusty. Szybciej się ją gotuje. Smaczna.




Czas : 20 minut

Składniki :1 główka sałaty lodowej
                   2 łyżeczki soli
                   3 łyżki masła
                   1 łyżka usiekanego koperku
                   2 łyżeczki tartej bułki

Zagotować wodę z solą ( tak ok. 1,5  litra  ). Sałatę przeciąć na ósemki w taki sposób by przy każdej cząstce był kawałek głąba który będzie trzymał liście tak by się nie rozpadły ( można każdą cząstkę związać delikatnie nitką by liści nie odpadły ). Gotować na średnim gazie 20 minut. W tym czasie zarumienić na maśle bułkę tartą . Wyjąć łyżką cedzakową sałatę z wody( zdjąć nitki jeśli była wiązana ). Polać sałatę masłem z bułką tartą . Posypać koperkiem .

Brak komentarzy: