czwartek, 15 września 2011

Ziemniaki w sosie sojowym


Mogą być podawane jako samodzielne lekkie danie, lub dodatek do grilla.

                           
Czas : 1 godzina

Składniki :10 małych ziemniaków
                   10 plasterków sera Chedar ( lub Brie )
                   10 plasterków ( wielkości przekroju  ziemniaka) grillowanego kurczaka,
                        szynki, lub innego pieczonego mięsa
                   2 łyżki oliwy
                   2 łyżki sosu sojowego
                   1 łyżka ketchupu
                   1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
                   ½ łyżeczki grubej soli ( morska )

Ziemniaki ugotować w mundurkach ( mają pół miękkie ). Obrać . Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , ketchupu, soli i pieprzu. Pastą posmarować ziemniaki . Ziemniaki przekroić na pół .Na każdą połówkę położyć plaster mięsa i sera , przykryć drugą połówkę ziemniaka. Całość spiąć wykałaczką ( lub 1/3 patyczka do szaszłyków ). Ułożyć ziemniaki w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku przez 30 minut.

Brak komentarzy: