Znam kilka rodzajów kapusty kiszonej zasmażanej. Ta jednak zdecydowanie najbardziej mi odpowiada smakowo. A dlaczego taka nazwa prawie rodem z Czechowa ? W Opalenicy w takim starym rodzinnym domu mieszkały trzy moje Ciocie ( były siostrami ) .I to właśnie One nauczyły mnie tak robić kapustę .
Czas :30 minut
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty ( nie za kwaśnej – jak trzeba to przepłukać )
15 dag słoninki wędzonej
3 łyżki pokrojonego kopru
pieprz mielony
cukier
1 łyżka mąki
przyprawa typu Vegeta, Jarzynka ( ja ostatnio używam kostki bulionowej Knorra – drobiowej )
Kapustę zalać woda i obgotować .Odcedzić .Słoninkę drobno pokroić i wytopić z niej skwarki. Wlać wrzącą wraz z wytopionym tłuszczem do kapusty. Dodać koper i mąkę . Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić pieprzem, cukrem i kostką bulionową ( lub inną przyprawą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz