O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

środa, 14 września 2011

Kasza jęczmienna wg Buni


Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej ( wiejska )
5 szklanek bulionu ( może być z kostki  i może być w wersji wegetariańskiej warzywny )
2 czubate łyżki masła
1 pęczek kopru
Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem , dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu zamieszać . Koper pokroić i dodać do kaszy .Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut .
Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np rano - dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca A jak by wystygła to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu ( jest już w kaszy masło ) i podgrzać.
Kasza jest tak smaczna sama z siebie , że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.

Brak komentarzy: