środa, 14 września 2011

Ostry mus pomidorowy z grzankami


Gęsty krem pomidorowy  na ostro - robię jak mam gotowy rosół .




Czas : 15 minut
Składniki :
1 szklanka  rosołu  drobiowego  ( można też zrobić na wywarze warzywnym )
4 duże - mięsiste pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
kilka kropli tabasco
sól
cukier
1 łyżeczka pokrojonego koperku
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
4 kromki chleba tostowego
olej
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki . Przekroić - usunąć pestki zmiksować w malakserze z rosołem , pokrojonym czosnkiem i koncentratem. Zagotować . Doprawić do smaku solą , cukrem ,tabasco .
Z chleba tostowego zrobić  na rozgrzanym oleju grzanki ( można je ozdobnie powycinać przedtem ) . Grzanki zdjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym .
Mus pomidorowy podawać w małych miseczkach posypany koperkiem i szczypiorkiem z osobno podanymi grzankami .



Jeśli pomidory są za mało mięsiste i krem jest wg nas za rzadki można rozrobić z kilkoma łyżkami wody 2 łyżki mąki - wlać do wrzącej zupy i zagotować - zgęstnieje .Ale moim zdaniem wystarczy dobrać odpowiednie pomidory 

Brak komentarzy: