czwartek, 15 września 2011

Kawa pomarańczowo-czekoladowa


Fantastyczna , aromatyczna- pachnąca .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżeczki świeżo zmielonej  ziarnistej kawy pomarańczowo-czekoladowej
filiżanka wrzątku
opcjonalnie brązowy cukier  i śmietanka
Nagrzać piekarnik ( tak by był ciepły ) . Wsypać świeżo zmieloną kawę do filiżanki i wstawić do ciepłego piekarnika na kilka minut. W ten sposób kawa zaczyna wydzielać aromat. Zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 5 minut by się zaparzyła. Odkryć , zamieszać . Opcjonalnie osłodzić - można tez dodać śmietanki . Ja pijam gorzką bez śmietanki.
Podawać z likierem pomarańczowym , kawałkami czekolady gorzkiej lub pomarańczowej .Można też do kawy wlać dodatkowo kieliszek likieru lub syropu pomarańczowego.

Brak komentarzy: