środa, 21 września 2011

Kluski z macy


Podpatrzone z kuchni żydowskiej . Można podawać do rosołu ( takie było ich przeznaczenie w oryginale ) lub do mięs duszonych . W wersji podstawowej robić należało z samej macy ja dodałam trochę mąki – są bardziej ścisłe .




Czas : 30 minut

Składniki :1 szklanka drobno pokruszonej macy
                   2 jajka
                   2 łyżeczki masła
                   8 łyżek wody
                   4 łyżki mąki
                   2 łyżki usiekanej natki pietruszki
                   ½ łyżeczki soli
                   ½ łyżeczki mielonego pieprzu
                   2 kostki bulionu Knorra ( cielęcy, drobiowy )

Drobno pokruszyć macę , dodać jajka, wodę , masło, natkę , sól, pieprz, mąkę .Dobrze wyrobić . Zostawić na 10 minut. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi .Z masy na kluseczki formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego . Wrzucać na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać zaraz po zrobieniu.

Proponuje najpierw spróbować ugotować 1-2 sztuki żeby sprawdzić czy są ścisłe. Gdyby się rozpadały w gotowaniu dodać trochę mąki. ( ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
Można podawać albo do rosołu , albo do II dania.

Brak komentarzy: