Podpatrzone z kuchni żydowskiej
. Można podawać do rosołu ( takie było ich przeznaczenie w oryginale ) lub do
mięs duszonych . W wersji podstawowej robić należało z samej macy ja dodałam
trochę mąki – są bardziej ścisłe .
Czas : 30 minut
Składniki :1 szklanka drobno pokruszonej macy
2 jajka
2 łyżeczki masła
8 łyżek wody
4 łyżki mąki
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 kostki bulionu Knorra (
cielęcy, drobiowy )
Drobno pokruszyć macę , dodać jajka, wodę , masło, natkę , sól, pieprz, mąkę .Dobrze wyrobić . Zostawić
na 10 minut. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi .Z masy na kluseczki
formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego . Wrzucać na wrzątek i
gotować 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać zaraz po
zrobieniu.
Proponuje najpierw spróbować
ugotować 1-2 sztuki żeby sprawdzić czy są ścisłe. Gdyby się rozpadały w
gotowaniu dodać trochę mąki. ( ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
Można podawać albo do rosołu ,
albo do II dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz