środa, 21 września 2011

Paluszki z kurczaka i ziemniaków


Pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .


Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
3 średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
1 jajko
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej
1 łyżka masła
bułka tarta

Wymieszać mięso , puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym .Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano - ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają  )  dodać w ostatniej fazie smażenia masło .


Podawać z surówką - proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.
Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem .


Brak komentarzy: