Pomysł
na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1
szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
3
średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
1
jajko
sól
pieprz
mielony
4
łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej
1
łyżka masła
bułka
tarta
Wymieszać
mięso , puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym
.Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej .
Na
patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone
do połowy ). Smażyć na rumiano - ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są
delikatne i łatwo się rozpadają ) dodać w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać
z surówką - proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością
oleju.
Moim
zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz