Mielone to ogólnie lubiana
potrawa .łatwo się robi, tania , smaczna .Można zamrozić na zapas . Żeby nie
jadać ich zawsze tak samo przygotowuje
sobie większa porcję mięsa – potem
dzielę ją na 3-4 części i każda robię inaczej. Pokazywałam już z nadzieniem z
chrzanu Wasabi, po szwedzku. Dziś z winnym nadzieniem marchewkowym doprawionym
konfitur ą żurawinową .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka do
panierowania
2 łyżki majeranku
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżka maggi lub sosu sojowego
pieprz mielony
szczypta soli
smalec do smażenia
1 marchew
1 łyżka oleju
1 łyżeczka
konfitury z żurawiny
2 łyżki wody
Cebulę zarumienić na odrobinie
smalcu .Dodać do mięsa razem z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej, majerankiem,
szczyptą soli, sosem sojowym , ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wyrobić masę
mięsną .
Marchew obrać i utrzeć na
grubej tarce jarzynowej. Smażyć ją mieszając na patelni na oleju przez 5 minut.
Podlać woda , dodać żurawinę i dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem
.
Masę mięsną podzielić na 4
części . Na każą położyć ¼ duszonej marchewki . Uformować kotlety tak by farsz
był w środku. Panierować w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym smalcu przewracając
delikatnie kilka razy. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz