niedziela, 18 września 2011

Kotlety mielone z nadzieniem marchewkowo-żurawinowym


Mielone to ogólnie lubiana potrawa .łatwo się robi, tania , smaczna .Można zamrozić na zapas . Żeby nie jadać ich zawsze tak samo  przygotowuje sobie większa porcję  mięsa – potem dzielę ją na 3-4 części i każda robię inaczej. Pokazywałam już z nadzieniem z chrzanu Wasabi, po szwedzku. Dziś z winnym nadzieniem marchewkowym doprawionym konfitur ą żurawinową .


Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
2 łyżki majeranku
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżka maggi lub sosu sojowego
pieprz mielony
szczypta soli
smalec do smażenia
1 marchew
1 łyżka oleju
1 łyżeczka
konfitury z żurawiny
2 łyżki wody

Cebulę zarumienić na odrobinie smalcu .Dodać do mięsa razem z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej, majerankiem, szczyptą soli, sosem sojowym , ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wyrobić masę mięsną .
Marchew obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Smażyć ją mieszając na patelni na oleju przez 5 minut. Podlać woda , dodać żurawinę i dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem .
Masę mięsną podzielić na 4 części . Na każą położyć ¼ duszonej marchewki . Uformować kotlety tak by farsz był w środku. Panierować w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym smalcu przewracając delikatnie kilka razy. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki.

Brak komentarzy: