Doskonałe ciasto. Proste i
smaczne .Od razu wyjaśniam. Moja awersja do pieczenia jest ogólnie znana .
Jabłecznik w zasadzie piecze moja Mama ( ja się pałętam - zmywam , gniotę kruszonkę itp. ).Przepis jest w Rodzinie od lat . Zdjęcie
fatalne bo robione dawno-dawno temu .Ale szkoda mi było nie podać go .
Czas : 1 godzina
Składniki :4 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 kostka masła + masło do
wysmarowania blachy
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 jajka
½ szklanki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
bułka tarta
1 litr gęstego musu jabłkowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Zagnieść ciasto z mąki , 1
szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek,
śmietany, cukru waniliowego.
Blachę wysmarować masłem i
wysypać tartą bułką.
Wyłożyć ciasto na blachę .
Posypać grubo bułką tartą , by
wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ).
Wyłożyć mus na ciasto .
Z 1 szklanki cukru i ½ kostki
masła zrobić kruszonkę .
Posypać mus .
Piec w wygrzanym piekarniku w
temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
Można podawać na ciepło z
lodami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz