sobota, 10 września 2011

Nieprawdziwe Napoleonki


Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpieszne”i nie wymagające skomplikowanych składników ciasta .Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki” bez pieczenia. Dzieci , a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się .



Czas :20 minut + 3 godziny w lodówce

Składniki :11/2 paczki krakersów  (jakieś 25dag )( ja kupuję Lajkonika )
                   1  litr mleka
                   10 dag masła
                   4 żółtka
                   4 łyżki cukru
                   2 budynie waniliowe
                   1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy )
                   cukier puder do posypania

 Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii ( lub aromatem waniliowym ). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.  

Brak komentarzy: