wtorek, 6 września 2011

Grzyby marynowane wg Babcigramolki


Doskonały dodatek do sosu tatarskiego , mięs , wędlin . Zrobione w domu są najlepsze . Trzeba tylko mieć w rodzinie grzybiarza , który lubi i umie zbierać grzyby


Czas : 1 godzina

Składniki :2 kg grzybów małych lub średnich ( same kapelusze )
                  1 szklanka octu 10 %
                  3 szklanki wody
                  12 liści laurowych ( po 2 na słoiczek )
                  24 ziarna ziela angielskiego ( po 4 na słoiczek )
                  3 łyżeczki gorczycy ( po ½ łyżeczki na słoiczek )
                  2 cebule
                  ½ łyżki soli
                  ½ łyżki cukru

Grzyby oczyścić , umyć , zalać wodą i zagotować . Gotować 5 minut .Odcedzić . Zalać ponownie osoloną wodą ( 1 łyżeczka soli ) i gotować 20 minut . Odcedzić .Ułożyć w słoiczkach . Zagotować zalewę . Wodę , ocet , ziele angielskie , liście laurowe , gorczycę , sól , cukier , pokrojoną w talarki cebulę . Gotować 5 minut . Zalać grzyby w słoiczkach gorącą zalewą . Zamknąć słoiczki . Wekować 5 minut .

Brak komentarzy: