Doskonały dodatek do sosu tatarskiego , mięs , wędlin . Zrobione
w domu są najlepsze . Trzeba tylko mieć w rodzinie grzybiarza , który lubi i
umie zbierać grzyby
Czas : 1 godzina
Składniki :2 kg grzybów małych lub średnich ( same kapelusze )
1
szklanka octu 10 %
3
szklanki wody
12
liści laurowych ( po 2 na słoiczek )
24 ziarna ziela angielskiego ( po 4 na
słoiczek )
3
łyżeczki gorczycy ( po ½ łyżeczki na słoiczek )
2
cebule
½
łyżki soli
½
łyżki cukru
Grzyby oczyścić , umyć , zalać wodą i zagotować . Gotować 5
minut .Odcedzić . Zalać ponownie osoloną wodą ( 1 łyżeczka soli ) i gotować 20
minut . Odcedzić .Ułożyć w słoiczkach . Zagotować zalewę . Wodę , ocet , ziele
angielskie , liście laurowe , gorczycę , sól , cukier , pokrojoną w talarki
cebulę . Gotować 5 minut . Zalać grzyby w słoiczkach gorącą zalewą . Zamknąć
słoiczki . Wekować 5 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz