czwartek, 8 września 2011

Oszczędny krupnik z fasolą

Tania zupka na zimowe dni .




Czas : 1 godzina
Składniki :
1 korpus po luzowaniu udek i piersi z kurczaka
10 dag kaszy jęczmiennej drobnej ( dałam wiejską )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 cebulki ( średnie )
4 średniej wielkości ziemniaki
2 kapelusze grzybów suszonych
2 kostki bulionowe ( dałam wołową i drobiową Knorra )
1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 40 dag )
pieprz kolorowy grubo mielony ( może być czarny )
maggi do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
natka pietruszki do posypania ( może być mrożona  )
7 szklanek wody
Obrać warzywa i ziemniaki .Włożyć do garnka mięso , pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) seler , pietruszkę , 1 marchewkę , 1 cebulkę pokrojoną w piórka , drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki , kostki bulionowe , pokruszone suszone grzybki .Zalać wodą . Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę - wrzucić do zupy.
Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć korpus i odłożyć , dodać odsączoną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze 10 minut . Zupę doprawić do smaku pieprzem , maggi .
Pozostałe cebulki pokroić  w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem )
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki , cebulką .
Mięso obrane z korpusu ( po odrzuceniu chrząstek i skórek ) można włożyć do zupy a można też zrobić z niego farsz do naleśników , pierogów , krokietów .

Jeśli zupa jest gotowana wcześniej to proponuję dać 1 szklankę wody więcej bo jak postoi to zgęstnieje .

Czemu piszę ,że to oszczędny krupnik ? Bo po podliczeniu kosztów wychodzi ok 8 zł za 4 porcje . A do tego jeśli dosmażymy naleśników i z mięsa z zupy + usmażonej dodatkowej cebulki zrobimy krokiety to licząc , że całość będzie nas kosztować ok 12- 16 zł  .Wyjdzie z tego 2 obiady dla 4 osób ( jeden obiad na 4 osoby za 6 -8 zł ) = porcja za 1,5-2  zł.  . Pyszne jedzonko za grosze - taniej się już nie da .

1 komentarz:

Unknown pisze...

Oj musiało być dobre.Uwielbiam krupnik :-}