czwartek, 8 września 2011

Pierogi z ziemniakami dla gości


Jestem zwolennikiem zdania , ze nie ma potrawy którą by nie można podać gościom - wszystko zależy od tego jak to zrobimy .Moja propozycja tym razem to najzwyklejsze pierogi z gotowanymi ziemniakami - dosmaczone ( akurat na lato i jesień kiedy zielenina jest tania - lub jak mamy ją z parapetowego ogródka )

Czas : 45 minut

Składniki :

2 szklanki mąki + mąka do posypywania
1,2 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 cebula średniej wielkości
kilka łyżek oleju
pieprz mielony lub przyprawa piri-piri
20 dag wędzonki
1 duży pomidor
2 listki sałaty strzępiastej
garść usiekanego szczypioru
garść usiekanej natki pietruszki ( z miętą i bazylią - co mamy w domu )



Zrobić puree z ziemniaków .Cebulę pokroić drobniutko  i usmażyć na rumiano na oleju

-zmieszać ziemniaki z cebulą ,  doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na 20 porcji .Wlać wrzącą wodę do wsypanej do miski mąki ze szczyptą soli  i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrobić ciasto- powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

Podzielić na  20 części .

Kawałki ciasta  rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek ( lub rozwałkować i wycinać szklanką kółka .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną .Wyjąć łyżką cedzakową i  ostudzić .
Jeśli chcemy by pierożki wyglądały ozdobnie możemy po ostudzeniu powycinać je w ząbki ( nożyczkami ) .

Przed podaniem podgrzewamy w gorącej wodzie wrzucając na wrzątek aż wypłyną .

Przygotowujemy okrasę :
Wędzonkę drobno pokroić i usmażyć aż do wytopienia skwarek. 

Dorzucić pokrojonego drobno pomidora i połowę usiekanych ziół . Posypać szczyptą pieprzu lub przyprawy piri -piri. Chwilę dusić .

Dołożyć podgrzane pierogi i ogrzewać kilka minut .

Podawać polane okrasą  i posypane resztą zieleniny , porwaną na bardzo drobno sałatą .
Takie pierogi smakują zupełnie inaczej .
A co najważniejsze są bardzo tanie .Robimy je na zapas , a potem wykorzystujemy do doprawienia to co mamy w domu ( zioła jakie mamy , wędzonkę lub kawałek kiełbasy , pomidora lub kawałek papryki )

Możemy takie pierogi przygotowane wcześniej podać tego samego dnia lub zamrozić .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .

7 komentarzy:

asieja pisze...

ależ one mają ładne te brzegi!

Unknown pisze...

Piękne pierożki!!! :) Pozdrawiam.

vena7 pisze...

Dziękuję Ci bardzo za przesyłkę.Sprawiłaś mi ogromną radość ..dziś gotujemy jajka...

Anonimowy pisze...

smakowicie wyglądają te pierożki .mam pytanie jaką rolę spełniają te otwory pośrodku naczynia?

Unknown pisze...

Patelnia Dry Cooker jest ,, dziurawa ,, na wylot . P{onieważ smaży się na niej prawie bez tłuszczu ( można posmarowac tylko powłokę ceramiczną tłuszczem za pomocą pędzelka ) - można dać tłuszczu normalnie jeśli potrawa tego wymaga .Przez te otwory ciepłe powietrze cyrkuluje w środku i np. odparowuje nadmiar płynu .
Tak jak w tym przepisie . Podgrzewałam kładąc pierogi na przesmażoną wędzonkę duszoną z ziołami i pomidorem - pomidory podgrzały się bez pilnowania , a sok z pomidora odparował .
Te dziurki to taki regulator poziomu wilgotnosci .Ciepłe powietrze unosi się od dołu i skrapla na górze na potrawę . Bardzo fajnie sie tak gotuje .

Anonimowy pisze...

jadłam w restauracji żur z pierożkami małymi jak uszka w srodku z ziemniakami gotowanymi chyba , zrobie takie jak te tylko male i zobaczymy .aga

Unknown pisze...

aga--kupuję pomysł z mini pierożkami do żurku - przy następnym gotowaniu tak zrobie - dzięki .