piątek, 9 września 2011

Pstrąg w marynacie śliwkowej


Ryby u mnie nabierają różnych smaków .
Czas : 30 minut + 1 godzina w marynacie
Składniki :
2 kawałki  fileta z pstrąga
1,5 łyżeczki powideł  śliwkowych
1,5  śliwki dużej ( rengloda lub podobna )
sos sojowy
1/6 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
olej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka  a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać  powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki  miodu , pastę z chili  i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu .
Do reszty  sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano .
Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć.

Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu . 

Brak komentarzy: