piątek, 9 września 2011

Halibut jabłuszkowy


Lekko owocowy smaczek doskonale robi halibutowi.


Czas : 30 minut

Składniki :

4 dzwonka z halibuta
1 słodko-winne jabłko
sól
pieprz cytrynowy
pieprz czarny mielony
olej słonecznikowy
 1 łyżka masła
1 szklanka soku jabłkowego klarowanego
1 łyżka mąki
1/2 szklanki pokrojonego koperku

Zrobić  marynatę z 3/4 szklanki  soku jabłkowego ,2 łyżek oleju, szczypty soli i łyżeczki pieprzu cytrynowego, połowy kopru .Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin ( przewracać w tym czasie. Wyjąć , osuszyć  i oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ).
Na patelni rozgrzać olej .Smażyć halibuta na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło , koper i utarte jabłko z marynaty ( można odcedzić przez sitko lub wybrać łyżką cedzakową ), resztę soku jabłkowego . Włożyć ponownie halibuta . Podgrzać.

Brak komentarzy: