Lekko
owocowy smaczek doskonale robi halibutowi.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
4
dzwonka z halibuta
1
słodko-winne jabłko
sól
pieprz
cytrynowy
pieprz
czarny mielony
olej
słonecznikowy
1 łyżka masła
1 szklanka soku jabłkowego klarowanego
1 łyżka mąki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
Zrobić marynatę z 3/4 szklanki soku jabłkowego ,2 łyżek oleju, szczypty soli
i łyżeczki pieprzu cytrynowego, połowy kopru .Zalać rybę i zostawić w lodówce
na kilka godzin ( przewracać w tym czasie. Wyjąć , osuszyć i oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ).
Na patelni rozgrzać olej .Smażyć halibuta na rumiano z obu stron. Zdjąć
z patelni. Na patelnię dodać masło , koper i utarte jabłko z marynaty ( można
odcedzić przez sitko lub wybrać łyżką cedzakową ), resztę soku jabłkowego .
Włożyć ponownie halibuta . Podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz