Z angielskiej kuchni . Bardzo
smaczna odmiana puree ziemniaczanego . Podawana do delikatnych mięs Np.
kurczaka z warzywami .Można jeszcze uszlachetnić smak dodając odrobinę utartej
gałki muszkatołowej .
Czas :1 godzina
Składniki :12 średnich ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
25 dag utartego sera Chedar
Ziemniaki obrać , przekroić na
połówki , lub ćwiartki zależnie od wielkości i ugotować. Utłuc na puree. Cebule
usiekać drobno i zeszklić na 1 łyżce masła nie rumieniąc . Dodać do masy
ziemniaczanej razem z resztą masła i dokładnie zmiksować na puch . Włożyć do
formy do zapiekanek . Posypać z wierzchu utartym serem . Wstawić do piekarnika
na ok. 30 minut aż ser się całkowicie roztopi . Podawać do mięs .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz