wtorek, 20 września 2011

Puree ziemniaczano- cebulowe zapiekane z serem Chedar


Z angielskiej kuchni . Bardzo smaczna odmiana puree ziemniaczanego . Podawana do delikatnych mięs Np. kurczaka z warzywami .Można jeszcze uszlachetnić smak dodając odrobinę utartej gałki  muszkatołowej .


Czas :1 godzina

Składniki :12 średnich ziemniaków
                   2 cebule
                   2 łyżki masła
                   25 dag utartego sera Chedar

Ziemniaki obrać , przekroić na połówki , lub ćwiartki zależnie od wielkości i ugotować. Utłuc na puree. Cebule usiekać drobno i zeszklić na 1 łyżce masła nie rumieniąc . Dodać do masy ziemniaczanej razem z resztą masła i dokładnie zmiksować na puch . Włożyć do formy do zapiekanek . Posypać z wierzchu utartym serem . Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut aż ser się całkowicie roztopi . Podawać do mięs .

Brak komentarzy: