Pierś z indyka to wdzięczne mięso. Można go użyć na setki sposobów . Pieczeń , gulasz , sztukamięs , bitki , zraziki , mielone no i oczywiście roladki i rolady .Nadziewam różnymi farszami i duszę - dziś jesiennie - w farszu dominuje jabłko .
Czas : 2 godziny
Składniki :
filet z piersi indyka - tak ok. 30 dag
1 jabłko
kawałek białej części pora ( objętościowo 1/4 jabłka )
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyzki masła
1 kostka przyprawy do drobiu Oxo ( lub 1 łyżka innej przyprawy do drobiu )
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy lub jeszcze lepiej konfitury z zielonych jabłek
1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy ( najlepiej na miodzie )
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki całych nasion kminku
Mięso z piersi indyka umyć - osuszyć .
Naciąć na grubości nie przecinając do końca . Rozłożyć i lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa . Natrzeć płat mięsa od środka konfiturą z pomarańczy
i musztardą .
Jabłko obrać , usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Odcisnąć sok ( zostawić ). Por drobno pokroić . Wymieszać utarte jabłko z porem , bułką tartą , masłem , szczyptą pieprzu i rozkruszonej kostki Oxo .
Zrobić z farszu wałeczek i ułożyć na środku płata mięsa
- założyć brzegi i zrolować tak by farsz nie wychodził w trakcie pieczenia .Związać nicią do mięs
.Natrzeć po wierzchu resztą kostki Oxo z papryką .
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron .
Przełożyć do naczynia żaroodpornego , podlać odciśniętym sokiem z jabłka i tłuszczem ze smażenia . Ja obłożyłam ziemniakami posypanymi kminkiem i grubo mielonym pieprzem .
Przykryć szczelnie .
Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 200 * C i piec 1,5 godziny od ustalenia temperatury .
Wyjąć . Usunąć wiązania .
Pokroić w ukośne plastry .
Podawać z upieczonymi ziemniakami i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz