poniedziałek, 5 września 2011

Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie


Delikatna zupka - można podawać rekonwalescentom i dzieciom ( wtedy bez kostek rosołowych a ze szczyptą soli ).




Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 duże ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu wołowego
12 łyżek kaszki manny błyskawicznej
1/4 szklanki pokrojonego koperku
2 żółtka
1,5 litra wody
Zalać wodą umyte mięso i obrane i umyte warzywa .Dodać kostki bulionowe , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar i zmierzyć ile płynu zostało  - powinno być ok 1 litra .Zmieszać kaszkę mannę z zimną wodą i wlać do wywaru . Gotować  ok 5 minut aż sie ,, rozklei ,, . warzywa rozgnieść widelcem na papkę  i dodać do zupy razem z koprem . Rozrobić żółtka z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka . Zamieszać.

Zupa jest gęsta , pachnąca . Polecam szczególnie tym których dopadnie przeziębienie . można ugotować garnek takiej zupki i podawać choremu po pół szklanki co 2 godziny .

Można też dodatkowo wzmocnić zupę dodając zmiksowane mięso ( obrane ze skórek , chrząstek i kości ) , lub panierować je w jajku i bułce i zrobić drugie danie lub obiad na drugi dzień .
Ja zrobiłam zupę z połowy wywaru , z drugiej połówki i  połowy mięsa zrobiłam galaretki drobiowe, a resztę mięsa użyłam na II danie .

Brak komentarzy: